Een dag uit het leven van jobcoach Sabine

Geschreven op 06 februari 2024

Het is 06:45 uur, Sabines wekker gaat en de energie zit er meteen in. Vandaag gaan we op bezoek bij 4 klanten, elk op een andere plek en met hun eigen verhaal. De dag begint in een tuintje waar Sabine onkruid staat te schoffelen om haar cliënt in zijn werkomgeving te zien, daarna drinkt ze een kop koffie met kandidaat Bram om samen de week door te spreken, om vervolgens af te reizen naar Flevoland voor een intakegesprek met iemand die herstellende is van een burn-out. We eindigen de dag bij een werkgever voor een stukje coaching. En morgen? Ja, morgen ziet er weer heel anders uit – maar dat maakt het werk juist zo leuk!


Sabine Vegelien is 40 jaar, woont in het mooie Blokzijl, is moeder van twee kinderen en sinds 2017 actief als jobcoach. Maar daar blijft het niet bij voor Sabine. Begin 2023 heeft ze samen met Inez Boxum de jobcoaching & re-integratie organisatie B&V Werkt opgericht. Hoe heeft zij deze positie bereikt?

“Ik was eerst in loondienst bij een uitzendbureau, waar ik veel mensen naar werk bemiddelde. Maar daarna had je geen idee hoe het verder met die kandidaten ging. Ook realiseerde ik me dat ik echt iets wilde betekenen voor mensen die wel wat meer hulp nodig hebben. Zo ben ik bij Wajong Talenten terechtgekomen en heb ik uit passie en nieuwsgierigheid de Senior Jobcoachopleiding van Combo gevolgd. Tijdens de opleiding ben ik heel bewust geworden van mijn talenten en ik weet nu hoe ik deze het beste voor anderen inzet.”

En toen kwam de sprong in het diepe: als ZZP’er aan de slag. Spannend was het wel. “Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dus na de opleiding Senior Professional in het Sociaal Domein van Combo Emonomy heb ik gewoon de stoute schoenen aangetrokken.”

Inmiddels heeft Sabine heel wat ervaring opgedaan en kan ze ons hier meer over vertellen.

Sabine en Inez van B&V Werkt.


Als Jobcoach ben je de Japie Krekel op iemands schouder

De titel Jobcoach bestaat eigenlijk nog niet zo heel lang. Simpel gezegd: een jobcoach is iemand die anderen helpt naar en op de werkvloer. En dan vooral mensen met een mentale of fysieke handicap of langdurige ziekte.

Sabine noemt het ook wel de Japie Krekel op iemands schouder. Iemand die af en toe even influistert: “Heb je hier al aan gedacht? Of: “Zou je misschien niet beter dit kunnen doen?” Of juist: “Hey, het gaat heel goed, je kunt het!”

Onderliggend hieraan zit de overtuiging dat iedereen de regisseur van zijn of haar eigen leven is. Een jobcoach bepaalt niet de weg van de cliënt. “Ik zeg altijd, we zijn een team. Ik ga het niet voor je bedenken. Jij bedenkt het zelf en we maken er samen een succes van!”

Door mensen op hun eigen benen te laten staan krijg je soms ook te maken met de donkere kant. Dit zijn niet altijd leuke verhalen. “Ik werd ’s nachts een keer opgebeld door iemand die voor het spoor stond,” zegt Sabine. “Maar ik ben wel blij dat ze me dan bellen. Het is enorm waardevol wanneer iemand in schrijnende situaties zich zo kwetsbaar durft te tonen en mij om hulp vraagt. Daar prijs ik ze ook voor.”

 

Wil je ook (gediplomeerd) jobcoach worden? Bekijk dan onze Jobcoachopleiding.

 

Samen staan we sterker

Jobcoaches als Sabine krijgen meestal via de UWV of gemeente een kandidaat uit het Wajong, het doelengroepregister of de Ziektewet toegewezen.

Na het ontvangen van een dossier, stapt Sabine in de auto om naar de kandidaat toe te rijden. Of ze spreken lekker buiten af met een kopje koffie. Zitten ze goed? Dan is het tijd voor het intakegesprek.

“In ongeveer een uur probeer ik de persoon die voor mij zit echt te begrijpen,” zegt Sabine. “Waar word jij blij van? Wat wilde je vroeger worden? Zie je het zitten om met mij samen te werken?” Na een volmondige “ja!” wordt er een werkplan opgesteld en met de kandidaat besproken. “En dan zijn we voor de komende zes tot achttien maanden aan elkaar verbonden.”

Om een duurzame match tot stand te brengen, moet je volgens Sabine vooral goed luisteren en de juiste vragen stellen.

“Leer vanuit hun bril naar werk te kijken. Wat wil diegene? Dat is niet altijd het eerste antwoord dat je hoort. Als je doorvraagt, kom je bij de onderliggende wensen en verlangens die er altijd al waren. Veel mensen weten diep in hun hart echt wel wat ze eigenlijk willen.”

Is het gelukt om die duurzame match te creëren? Dan moet dat natuurlijk gevierd worden! Sabine: “Soms eten we een taartje of maken we een leuke selfie zodra iemand helemaal op zijn eigen benen kan staan. Als de cliënt het oké vindt, stuur ik die selfie ook door naar de arbeidsdeskundige. Dan weten ze bij het UWV ook dat het gelukt is. Want we doen het uiteindelijk allemaal samen. We creëren een win-win situatie voor de werkgever, de werknemer en voor het UWV. Maar ook voor jou en mij.”

Een selfie van Sabine en haar kandidate Esmeralda Lake.

 


Voor een Jobcoach is geen dag hetzelfde

Als je van afwisseling houdt, zit je hier helemaal op de juiste plek – letterlijk. “Ik zit nooit langer dan twee à drie uur op één werkplek. Voor mij is dit de leukste baan van de wereld,” zegt Sabine.

Dat er zoveel variatie in het werk zit, komt doordat Sabine zo goed mogelijk voor haar cliënten wil zorgen. Daarom gaat ze gewoon mee op pad! “Ik ben one of the guys,” zegt Sabine. “Ja, soms maak ik ook wc’s of boten schoon of schraap poep in een paardenstal. Maar gelukkiger krijg je me niet dan als ik dat mag doen. En dan ook nog met van die mooie mensen om me heen!”

Iedereen mag meedoen

Uiteindelijk komt het hierop neer: niemand wil langs de zijlijn staan en kijken hoe de rest van de maatschappij wél zelfstandig geld verdient. Er is altijd een plekje voor iemand in de maatschappij. Ieder mens is uniek. Dat is ook de drijfveer van Sabine. “Net als vroeger in de zandbak. Dan wil je ook met een schepje meedoen. Maar soms durf je dat even niet meer en moet je daarin geprikkeld worden. Daar zijn wij voor.”

Wil jij als jobcoach bijdragen aan het leven van een ander? Bekijk ons opleidingsaanbod.


Meer blogs

Integraal werken; aanjager voor het sociaal domein

Wat is integraal werken? En hoe ziet het er in de praktijk uit? Neem een kijkje bij Laborijn, waar het zorgt voor betere ondersteuning van inwoners.

Lees meer over

Jobcoach worden: Alles wat je moet weten

Wil je jobcoach worden en wil je meer informatie? In dit artikel lees je wat een jobcoach doet, de soorten jobcoaches, de competenties, het salaris en de baankansen.

Lees meer over