Het stemmetje in je hoofd

Geschreven op 15 april 2021 door Anke Fokkens

Ken je dat? Je doet een intakegesprek met een kandidaat, en je denkt na twee zinnen: ‘Ik hoor het al, hier is veel meer aan de hand dan in de aanvraag leek’.

Dan kan er van alles met je gebeuren. Je kunt het gevoel krijgen dat je haast moet maken, want je moet veel meer doen in de bestaande tijd.

Je kunt het gevoel krijgen dat het toch niet gaat lukken en je denkt al na over hoe je dat nieuws moet brengen.

Je kunt het gevoel krijgen dat je oneerlijk behandeld wordt, want ‘waarom krijg ik altijd dit soort kandidaten toegeschoven’. Je hoofd draait overuren.

Luisteren met een leeg hoofd

In de reguliere jobcoachopleiding bij Combo leer je dat het belangrijk is om met een leeg hoofd te luisteren. Want met een vol hoofd lukt dat gewoonweg niet. Je leert om open vragen te stellen, stil te zijn, en echt open te staan voor het antwoord.

Je leert om te luisteren naar wat er achter en onder een antwoord zit en daarop door te vragen. Makkelijk is dat niet.

Een oefening uit de jobcoachopleiding is om een open vraag te stellen en dan 5 seconden stil te zijn en rustig af te wachten wat er dan gebeurt. De meeste mensen merken dan vooral veel onrust bij zichzelf. Maar ook verbazing over hoeveel er bij de ander gebeurt, welke informatie er komt als jij even niet strak de touwtjes in handen hebt.

Waarom is je intuïtie voelen zo moeilijk?

Tijdens de Senior opleiding gaan we hier een behoorlijke stap verder in. Veel ervaren jobcoaches zijn goed in gesprekstechnieken. Dat is immers hun dagelijkse werk.

Maar ook ervaren jobcoaches hebben nog veel onbenut potentieel. Nadenken over goede vragen doe je nog steeds met je hoofd. Maar je hebt ook een lijf. Je hebt intuïtie, je onderbuikgevoel die je veel informatie geeft waarmee je je impact kunt vergroten. Maar met ons intuïtieve weten gaan we vaak niet bewust om… Waarom eigenlijk niet?

We zijn het niet gewend
Als kind doe je bijna alles op gevoel, maar zodra we naar school gaan worden we veel meer aangesproken op ons hoofd en verdwijnt het gevoel naar de achtergrond. In de senior leer je weer om bewust dat gevoel in te zetten. We hebben onder andere een gastles van een haptotherapeut die inzichten en vooral ervaringen meegeeft in het luisteren naar je lichaam.

Zo doen we in de les een oefening, die je ook zelf gemakkelijk kunt doen. Heb je een ballon liggen? Dan kun je zelf ervaren hoe ook jij meer in je lijf kunt zakken. De opdracht: blaas de ballon op. Ga op de ballon zitten. Als je ontspant en het met aandacht doet, lukt dat. Echt waar!

Onze belemmerende overtuigingen zitten in de weg
We hebben (onbewuste) belemmerende overtuigingen die ons in de weg zitten. Die stemmetjes in je hoofd die zeggen dat het snel moet. Of goed, of zelfs perfect. Dat je moet voldoen aan ieders verwachtingen. Dat je geen fouten mag maken. Dat je alles moet weten of kunnen.

Die stemmetjes kunnen er voor zorgen dat je in je hoofd blijft zitten en niet naar je lijf gaat. (Ze kunnen je trouwens ook tegenhouden in het ondernemerschap, waar blok 2 van de Senior over gaat).

De vraag is dan nu natuurlijk: welke belemmerende overtuigingen heb jij?

En de volgende vragen: hoe kom je eraan en hoe kom je er weer vanaf?

Een antwoord: belemmerende overtuigingen heb je ergens in je geschiedenis opgedaan. Vaak zijn het dingen die opvoeders tegen je gezegd hebben of die in jouw omgeving gewoon waren.

”Ik zelf kom uit Groningen. ‘Nait soez’n, deur broez’n’ (niet zeuren, gewoon doorgaan) is daar een bekende uitspraak. Ik zal bijvoorbeeld niet snel naar een dokter gaan en om hulp vragen heb ik moeten leren. Dit is een stemmetje die mij helpt om door te zetten, maar die mij soms ook in de weg zit.”

Belemmerende overtuigingen zijn dus niet per definitie slecht. Ze hebben je gediend, maar in deze situatie dienen ze je niet.

Er zijn theorieën die je adviseren om negatieve stemmen te vervangen door positieve. Onze ervaring is dat dat ook veel strijd kan opleveren in je hoofd. Waardoor je toch ook weer in dat hoofd blijft zitten.

Belemmerende overtuigingen leveren stress en spanning op. De kunst is om deze overtuigingen te herkennen, te erkennen, te ontspannen (naar je lijf te gaan) en ze steeds een beetje meer los te laten.


Meer blogs

Ik ben geweldig

Heb jij dat ook wel eens gedaan? Een verhaal vertellen dat helemaal niet gebeurd is, alleen maar om indruk te maken op de ander. Waarom doen we dat? Roderik deelt zijn ervaring.

Lees meer over

Het Songfestival als podium voor kwetsbaarheid en kracht

Tijdens de opleiding jobcoach spreken we vaak over kwetsbaarheid is kracht. Wat heb je in je rugzak waar je nu je kracht uit kunt halen en misschien wel zelfs als gereedschap in kunt zetten in je werk?

Lees meer over