De 5 meest gestelde vragen over de Senioropleiding en het verkorte diplomeringstraject

Geschreven op 24 oktober 2024

Onze opleiding Senior Professional in het Sociaal Domein, kortweg de Senioropleiding, is een opleiding die we in combinatie met het verkorte diplomeringstraject aanbieden. Oftewel; we bieden ervaren professionals de mogelijkheid om in minder dagen, dan via de reguliere Jobcoachopleiding, hun Noloc-erkende jobcoachdiploma te behalen.

Hoe dit dan precies werkt? Daar krijgen we toch regelmatig vragen over. Dus we geven antwoord op de 5 meest gestelde vragen. Hopelijk helpt het je verder.

1. Wanneer kom je in aanmerking voor het verkorte diplomeringstraject en wanneer kun je het beste de reguliere Jobcoachopleiding doen?

Je komt in aanmerking voor het verkort jobcoach diplomeringstraject als je 3 jaar of meer ervaring hebt als jobcoach. En als je in die tijd zowel ervaring hebt opgedaan met het doen van een assessment, het benaderen van werkgevers en het coachen op de werkplek.

Het verkort diplomeringstraject doe je als je geen behoefte meer hebt om het vak jobcoaching grondig te leren, dat ken je immers al. (Wil je dat wel, dan past de reguliere Jobcoachopleiding goed bij je). Het is een traject om via een verkorte manier (en veel zelfstudie) aan te tonen dat je aan de eindtermen van de jobcoachopleiding voldoet, en recht hebt op het  Noloc-erkende jobcoachdiploma.

2. Hoe werkt dat nou precies met de combinatie van de senioropleiding en het diplomeringstraject?

Naast dat je als ervaren jobcoach soms toch behoefte hebben aan de bevestiging van een diploma, heb je mogelijk ook de behoefte aan verdere persoonlijke en professionele ontwikkeling. Wat kan ik nog meer (bieden aan het sociale domein)? Hoe kan ik verder groeien? Ik wil die stap wel nemen, ‘maar iets houdt me tegen’ zijn gedachtes waar je mee kunt spelen. Hiermee gaan we aan de slag in het senior gedeelte.

Iedereen die het verkort diplomeringstraject doet, doet ook het senior gedeelte.

Er zijn ook mensen die alleen het senior gedeelte doen. Dit zijn of jobcoaches die al een erkend diploma hebben, of professionals die hier geen behoefte aan hebben.

De lesprogramma’s zijn in elkaar verweven. Een paar weken senior, dan een bijeenkomst van het diplomeringstraject, dan weer een paar weken senior etc.

3. Wat verstaan jullie onder het ‘sociaal domein’?

Wij zien het sociaal domein breed. Van re-integratie tot gemeente, zorg, (speciaal) onderwijs etc. We richten ons tijdens de opleiding op ‘jouw’ sociale domein. Wat zie jij in jouw werkomgeving wat verbeterd zou kunnen worden? Welk project komt maar niet van de grond? Welke samenwerking loopt minder lekker dan gewenst? Welk aanbod mist er en zou jouw doelgroep enorm helpen? In de middagen van de Senioropleiding ga je aan de slag met jouw eigen verandercasus. Wat heb je in de ochtend geleerd en kun je meteen toepassen op jouw project?

4. Werken aan persoonlijk leiderschap, is dat niet heel zweverig?

‘Als je doet wat je altijd deed krijg je wat je altijd kreeg’. De gemiddelde hbo-professional in het sociaal domein heeft een goed stel hersens. Analyseren en reflecteren kunnen ze allemaal wel. Echt luisteren naar je gevoel, bewust zijn van de kennis van je lijf, je intuïtie en deze gericht inzetten is vaak veel lastiger. Hier ligt nog onbenut potentieel. We inspireren je tijdens de opleiding met verschillende theorieën en nodigen je uit om deel te nemen aan verschillende oefeningen (soms van gastdocenten). Je onderzoekt zelf wat het met je doet en of het voor je werkt of niet.

5. Bezig zijn met persoonlijk leiderschap is best spannend, toch?

Zeker. Iets nieuws leren, je kwetsbaar opstellen is altijd spannend. Maar zonder dat gaat leren niet. We proberen het met elkaar zo prettig en veilig mogelijk te maken. En je bent overal zelf bij. Je bepaalt zelf wat je wel doet en wat niet. Wat je wel deelt en wat niet. En gelukkig wordt er altijd ook veel gelachen!


Ben je nieuwsgierig naar meer? Of heb je nog andere vragen? Je bent van harte welkom bij onze informatiebijeenkomst. Of bel ons op, dan kunnen we je vraag direct beantwoorden.


Meer blogs