Senior jobcoach

 • Duur in dagen: 5 volledig (live) + 4 dagdelen (online)
 • Duur in maanden: +/- 4
 • Studiebelasting: 144 uur
 • Kosten: €2950 of €3850 – BTW vrij (afhankelijk van het erkende jobcoachdiploma)
 • Locatie: Utrecht

Startdata

25 november 2020 – Utrecht
Planning

Live sessies van 09:30 – 16:00 op 25-11, 06-01, 10-02, 17-03, 31-03

Online sessies van 09:00-12:30 op 02-12, 13-01, 20-01, 17-02

Facultatieve online sessies van 09:00-12:30 op 09-12, 27-01, 10-03


Met inspiratie groeien naar een ander niveau

Heb jij in het verleden al een Combo Jobcoachopleiding gedaan? Ben je al jaren werkzaam als Jobcoach, participatiecoach of loopbaanprofessional? Wil jij verder groeien naar een ander niveau? Heb je behoefte om je huidige manier van werken opnieuw ‘tegen het licht’ houden en te verdiepen? Heb jij zin om met nieuwe inspiratie en zienswijzen aan het werk te gaan?

Deze nieuwe opleiding Senior Jobcoach geeft jou als ervaren professional de mogelijkheid om jezelf opnieuw uit te dagen en naar een ander niveau te brengen. We dagen je uit om je eigen passie en potentieel verder te onderzoeken. Om te ontdekken wat jij nog meer in huis hebt, maar nu niet benut. We inspireren je met nieuwe ziens- en werkwijzen waarmee jij je impact vergroot. 


Voor wie is de opleiding bedoeld?

Deze opleiding is bedoeld voor Jobcoaches die in het verleden de Jobcoachopleiding bij Combo hebben gedaan. Zij is daarnaast geschikt voor ervaren jobcoaches, participatiecoaches en loopbaancoaches en voor professionals die een IPS-opleiding hebben gedaan, of een Jobcoach opleiding op basis van andere methodieken.

Voorwaarden om aan de opleiding mee te doen zijn:

 • Aantoonbaar > 3 jaar werkervaring als Jobcoach, participatiecoach of loopbaancoach op basis van minimaal 24 uur week;
 • Aantoonbare ervaring met het zelfstandig uitvoeren van integrale trajecten d.w.z. intake/assessment, werkgeversbenadering en coaching on the job;
 • Aantoonbaar HBO-werk en denkniveau;
 • Open staan en bereid zijn om je eigen patronen en handelen tegen het licht te houden.

Op basis van het individuele intake-/toelatingsgesprek kijken we gezamenlijk wat je uitdagingen zijn en of de opleiding passend is.


Redenen om de opleiding te volgen

Je bent al jaren met veel plezier jobcoach en hebt misschien ook ooit wel een opleiding in die richting gedaan. Bij Combo, of ergens anders. De laatste tijd heb je behoefte aan meer. Je wilt verdieping, inspiratie, doorgroeien. Eens kijken wat jouw volgende stap in je carrière kan zijn. Je hebt geen zin in losse korte cursussen. Je wilt het eens grondig aanpakken.

Je wilt breder leren kijken. Hoe kun jij bijdragen aan nog meer kansen voor jouw organisatie en doelgroep? Wat kan jouw bijdrage zijn aan een meer inclusieve maatschappij?

Je wilt jouw persoonlijk leiderschap te versterken. Wil je dat anderen meekijken naar jouw talenten en hoe je die kunt versterken en meer kunt inzetten? Durf je het aan om geconfronteerd te worden met jouw minder sterke punten en sta je er voor open hier naar te kijken?

Op een gegeven moment is het zo ver, je bent de meest ervaren jobcoach in je team. Je vindt het leuk om jouw kennis over te dragen aan je collega’s, maar je kunt zelf ook wel weer wat aangescherpt worden. Waarom doe je het eigenlijk zoals je het altijd doet? Waarom werkt dat wat werkt?

Werk je al jaren als jobcoach maar ben je niet officieel gecertificeerd of geschoold? Kun je je daarom moeilijk registreren bij NOLOC of komt je organisatie in de problemen met het verwerven van opdrachten? Is het voor jou niet zinvol om de reguliere opleiding te doen omdat je dat te weinig brengt, en ben je wel toe aan verdieping?

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de Opleiding Senior Jobcoach nemen we je mee in de volgende leerlijnen:

Leerlijn 1   Inspiratie en verdieping

Inspiratie, verdieping en nieuwe werkwijzen, dat is wat centraal staat.

In uitdagende sessies en oefeningen word je actief meegenomen in nieuwe werkwijzen en benaderingen. Waardoor je op een ander niveau het potentieel van je klanten leert zien en benutten. Waarin we je ondernemerschap uitdagen en we je nog scherper leren kijken naar het creëren van een duurzame match. Tenslotte ga je aan de slag met je eigen maatschappelijke rol; wat is het verschil dat jij als mens en professional wilt maken en hoe inspireer jij je omgeving?

Het programma is opgebouwd uit een drietal modules:

Module 1

Het onontdekt potentieel van je klanten (leren) zien en gebruiken

Thema’s:
➢ Onzichtbaar potentieel leren zien
➢ Werken met je intuïtie en innerlijke weten
➢ Luisteren op vier niveaus (Theory U van Otto Scharmer)

Module 2

Je eigen ondernemerschap & matching versterken

Thema’s:
➢ Impact maken in elk gesprek
➢ Ontdekken van kansen door anders kijken
➢ Verleggen van grenzen; van jezelf en met je klanten
➢ De diepere waarde van je cliënt voor de werkomgeving zichtbaar maken

Module 3

Jouw maatschappelijke rol; hoe inspireer jij je omgeving?

Thema’s:
➢ Wat is het verschil dat jij als mens en Jobcoach in de wereld wilt maken?
➢ Hoe neem jij je omgeving mee in anders kijken naar mensen, werk en samenleven?

Leerlijn 2  Persoonlijk leiderschap

In deze leerlijn ga je aan de slag met je persoonlijke leiderschapsvragen en ontwikkeling. Door meer helderheid over je eigen kern en innerlijk verlangen, ontstaat ook meer plezier en impact in je dagelijkse werk. Dit vindt plaats langs de volgende stappen en thema’s:

 1. Verdiepen en duiden van je persoonlijke leiderschapsuitdaging
  ➢ Waar sta jij in je groei en in je (professionele) ontwikkeling?
  ➢ Wat is je diepere verlangen en leef jij dit?
  ➢ Welk potentieel laat je onbenut en wil je meer inzetten?
  ➢ Zijn jouw hoofd, hart en ziel in balans?
  ➢ Energiemanagement; beheer van je eigen energie
 2. Richten van je persoonlijke leiderschapsuitdaging
  ➢ Wat is jouw next step?
  ➢ Welke patronen staan jou in de weg en wat wil jij ruimte geven?
  ➢ Leren loslaten (van patronen en innerlijke beperkingen)
  ➢ Intentioneel richten van je aandacht
 3. Met jouw uitdaging en ontwikkeling je omgeving ontwikkelen
  ➢ Zelf het verschil zijn dat jij wilt zien
  ➢ Werken op basis van plezier en gemak
  ➢ Je eigen speelveld creëren
  ➢ Met je eigen ontwikkeling de uitdagingen in je omgeving ontwikkelen

Facultatief         Erkend Diploma voor de ervaren Jobcoach

Ervaren Jobcoaches die nog geen erkend Jobcoachdiploma hebben, kunnen in versnelde vorm een erkend Jobcoach diploma behalen op basis van de methodiek Supported Employment. Jij bouwt voort op je bestaande professionele kennis en ervaring. Wij scherpen deze kennis aan, daar waar nodig.
In deze leerlijn laat je zien dat jij alle eindtermen beheerst. De methodische kaders die we je aanreiken worden door jou vertaald en concreet toegepast op eigen casuïstiek. Zij bevatten de volgende onderdelen:

 • I – Assessment & Emonomy
 • II – Jobfinding en bemiddeling
 • III – Coaching on the job

Jij laat hierin zien dat jij voldoet aan de eindtermen die hiervoor gelden t.b.v. van een erkend Jobcoachdiploma. Dit doe je door de methodiek concreet te maken in een Jobcoachtraject met een eigen cliënt. Samen met de ingrediënten uit leerlijn 1 en 2 bouw jij hiermee een portfolio op waarmee je voldoet aan de eindtermen.

Dit onderdeel wordt extra ondersteund middels 3 bijeenkomsten begeleide intervisie.

Waar komt onze methodiek vandaan?

Combo Emonomy heeft een lange historie en traditie op het terrein van de methodiekontwikkeling rond Supported Employment en arbeidsontwikkeling. Sinds de jaren ’90 heeft Combo (en haar organisatorische voorloper STAB) in samenwerking met de Universiteit Utrecht jarenlang onderzoek gedaan naar de succesfactoren van Supported Employment en duurzame arbeidsintegratie. Deze succesfactoren hebben wij met werkgevers, werkzoekenden en professionals in kaart gebracht en vertaald in een samenhangend methodisch kader. De methodiek is uitgewerkt in de volgende basispublicaties:

 • Coenen-Hanegraaf, M, Valkenburg, B, Begeleid Werken; trajectontwikkeling op basis van een individuele, vraaggerichte benadering, Utrecht, 2012
 • Coenen, F, Valkenburg, B, Arbeidsontwikkeling als identiteit, Utrecht, 2009

Dit methodisch kader ontwikkelen wij tot op de dag van vandaag steeds weer door. Wij verrijken onze methodiek met relevante en succesvolle aanpakken die in andere domeinen zijn ontstaan. O.a. op het terrein van persoonlijk leiderschap, werken met intuïtie.

Sinds 1998 hebben wij enkele duizenden jobcoaches, trajectbegeleiders, participatiecoaches succesvol opgeleid.

Verdere informatie

Locatie
De opleiding wordt deels verzorgd op een sfeervolle locatie in hartje Utrecht en zal voor en ander deel online plaatsvinden.

Uw investering
De prijs van de opleiding inclusief certificaat Senior Jobcoach en exclusief een erkend Jobcoachdiploma bedraagt € 2.950,–
De prijs van de opleiding inclusief een certificaat Senior Jobcoach en inclusief een erkend Jobcoachdiploma bedraagt € 3.850,–
Deze bedragen zijn inclusief materiaal, lunches, coaching.
De opleiding is vrijgesteld van BTW.

Duur van de opleiding
De opleiding omvat 5 opleidingsdagen op locatie en 4 bijeenkomsten online van een dagdeel, verspreid over een periode van ongeveer 5 maanden. Daarbij krijg je 3 keer individuele coaching.
Deelnemers die ook kiezen voor een erkend Jobcoachdiploma krijgen daarnaast 3 sessies van een dagdeel begeleide intervisie/training.

Studiebelasting
De studiebelasting bedraagt naast de contacturen gemiddeld genomen hetzelfde aantal uren/dagen voor het maken van (praktijk)opdrachten en voorbereiding. In totaal komt dit neer op een gemiddelde studiebelasting van 124 uur. Voor deelnemers die ook het facultatieve deel volgen komt er een extra studiebelasting van 40 uur bij.

Vaste trainer/coach
Elke opleidingsgroep heeft een vaste trainer/coach. Deze trainer verzorgd een groot deel van de opleidingsdagen alsook de individuele coaching en beoordeling. Voor sommige onderdelen worden gasttrainers en acteurs ingezet.

Intakegesprek
Het intakegesprek is bedoeld om wederzijds kennis te maken. De deelnemer krijgt informatie over de opleiding. Ook wordt gezamenlijk bezien of jij matcht met de opleiding; sluiten jouw persoonlijke- en professionele doelen en werk- en denkniveau aan bij de opleiding?

De opleiding vraagt om een aantoonbaar HBO-werk en HBO-denk niveau. Indien jij geen afgerond HBO diploma hebt, kun je een HBO assessment bij ons afnemen.

Erkenning
De opleiding wordt, inclusief het facultatieve programma, afgerond met een door Noloc, NVS, Hobeon en UWV erkend Jobcoach diploma.


Gratis adviesgesprek

Twijfel je nog? Wil je ontdekken welke opleiding past bij jouw ontwikkeling? We denken graag met je mee!

Vul onderstaand formulier in en Joost neemt z.s.m. contact met je op.