5 tips voor impact in elk online coachgesprek

Geschreven op 25 februari 2021 door Anke Fokkens

Nu langzaamaan het voorjaar begint te lonken, ontstaat ook voorzichtig de hoop dat het leven straks weer iets minder gedicteerd wordt door Corona. Ik blijf het bijzonder vinden hoe veerkrachtig en flexibel mensen blijken te zijn in deze (en elke andere) crisis. En net als de natuur de winter nodig heeft om in het voorjaar weer tot leven te komen, hoop ik dat ook wij deze crisis kunnen gebruiken om van te leren.

Zo zal online vergaderen, coachen en lesgeven een blijvertje worden. In ieder geval geldt dat voor mij. Ik had het er laatst nog met een collega over. Ik kan me bijna niet meer voorstellen dat ik vroeger mensen vanuit het hele land voor een coachingsgesprek van een uur naar Utrecht liet komen. Ondanks dat ik fysiek contact ook echt mis, ben ik blij dat we de laatste tijd geleerd hebben hoe je online ook echt goede gesprekken kunt hebben.

Hierbij 5 tips die echt het verschil maken en die je helpen om impact te maken in een online gesprek.

1. Maak het jezelf comfortabel

Want jouw comfort is wat je gesprekspartner voelt en ervaart. Dus; zet je scherm op de goede hoogte. Stel je beeld zo in dat je elkaar goed ziet (en zet je eigen beeld uit als je dat prettig vindt). Zorg voor een rustige en aangename ruimte en een lekkere kop thee of koffie. Eigenlijk precies wat voor een gesprek op locatie ook belangrijk is.

2. Denk het scherm weg

Want wat je aandacht geeft dat groeit en wat geen aandacht krijgt wordt kleiner. We vertellen onszelf vaak dat het scherm afstand creëert. Als we dat maar blijven doen dan blijft dat scherm dat ook doen.  Focus alleen op jezelf en op de ander. Vergeet het scherm! Je gaat merken dat je echt samen kunt zijn en voelen, met een scherm.

3. Houd je aandacht in je lijf

Als je focust op het scherm kan het je uitnodigen om er ‘in te kruipen’. Je krijgt snel de neiging om voorover te gaan zitten en door het scherm heen te willen turen. Daardoor ga je ‘hard werken’ en gaat al je energie naar je hoofd. De meeste impact maak je echter als je het gesprek voert vanuit je presentie. Hoe je dit doet? Ga met je aandacht naar je voeten en voel de vloer, voel je billen op je stoel en je rug tegen de rugleuning. Volg je ademhaling. Deze ‘fysieke aanwezigheid’ is rust voor jouzelf en geeft diepte aan het gesprek.

4. Communiceer direct, op basis van vertrouwen

Het kletspraatje vooraf is heel belangrijk om even contact te maken en een veilige setting te creëren. Is die veiligheid er al tussen jullie, dan kun je ook meteen de diepte in. Luister naar je gevoel en benoem wat je bij de ander ervaart. ‘Je ziet er moe uit, klopt dat?’, ‘Jij hebt er zin in zo te zien, of zie ik het verkeerd?’, ‘Je lijkt wat afwezig, wat houd je bezig? ’

5. Stel jezelf kwetsbaar op

Dit nodigt de ander uit om het ook te doen. Dit is niet specifiek voor online gesprekken, maar kan het wel enorm versnellen en de toon zetten om tot maximale impact te komen. Jezelf kwetsbaar opstellen doe je omdat je een effect wilt bereiken. Dit doe je bewust en dus ook met mate. Tot welke openheid wil je de ander uitnodigen? En welk voorbeeld van jezelf kun je hierover vertellen?


Meer blogs

Een dag uit het leven van jobcoach Sabine

Van onkruid wieden tot diepgaande gesprekken bij een kop koffie, Sabine's werkweek als jobcoach is verre van standaard.

Lees meer over

Jobcoach worden: Alles wat je moet weten

Wil je jobcoach worden en wil je meer informatie? In dit artikel lees je wat een jobcoach doet, de soorten jobcoaches, de competenties, het salaris en de baankansen.

Lees meer over