Iedereen kan ondernemen

Geschreven op 28 juli 2021 door Anke Fokkens

De zomer is een tijd voor bezinning en rust. Ik weet niet hoe dat voor jou is, maar ik merk altijd dat als ik weer wat uitgerust raak er ook meteen weer allerlei ideeën en plannen ontstaan. Mijn ondernemerschap draait dan weer op volle toeren. En vaak ook mijn beperkende gedachten ‘hoe ga ik dit allemaal uitvoeren?’ Herkenbaar?

In de Senior Jobcoachopleiding zit een blok ‘ondernemerschap’. Ik krijg soms de vraag: ‘Moeten we dan allemaal voor onszelf beginnen?’ Het korte antwoord: ‘Nee. Dat is absoluut niet de insteek’.

Vrijheid en impact

Toen ik in 2008 niet happy genoeg meer was in mijn dienstverband en er weinig uitzicht was op verandering zei een vriend tegen mij ‘Dan ga je toch voor jezelf beginnen’. Ik kreeg het Spaans benauwd. ‘Dat kan ik toch niet, ik ben geen ondernemerstype’. Al die beperkende stemmetjes popten op.

Maar het ging ook borrelen. De vrijheid om de dingen op mijn manier te kunnen doen, op mijn manier impact te kunnen maken… Ik vond dat niet meer bij mijn toenmalige werkgever en het liet me niet los…

Een paar weken later kwam er een mooie eerste opdracht voorbij. Ik besloot de kans te nemen en ik haastte mij naar de KVK om me in te schrijven als zelfstandige trainer.

Grappig detail; mijn eerste officiële klus was een training ‘persoonlijke verkoop’ voor startende ondernemers. Pas bij de tweede les durfde ik te zeggen dat ik zelf ook net gestart was. Gevolg: iedereen hing aan mijn lippen hoe ik dat gedaan had.

Niet lang daarna begon ik ook met mijn eerste opdracht bij Combo. (Alle trainers bij Combo werken als zelfstandige. Een aantal doen net als ik al jaren klussen voor Combo, anderen brengen sinds kort weer nieuw fris bloed).

”We hoeven echt niet allemaal voor onszelf te beginnen. Ondernemerschap bestaat uit verschillende eigenschappen die je als zelfstandige kunt inzetten, maar ook zeker in loondienstverband.”

Echte jobcoacheigenschappen

Dat is nu 13 jaar geleden. Inmiddels heb ik een hoop geleerd over ondernemerschap. Ik heb er in het begin over gelezen en workshops over gevolgd. Absoluut leerzaam, maar een belangrijk ding dat ik geleerd heb in de loop der jaren is dat trucjes niet werken.

Ondernemerschap bestaat uit verschillende eigenschappen die je als zelfstandige kunt inzetten, maar ook in je loondienstverband. Ik heb pogingen ‘uit het boekje’ gedaan tot koude acquisitie en het verkopen van ‘mijn aanbod’. Ik vond het vreselijk en dus werkte het voor mij niet.

Toen besefte ik dat ‘verkopen’ vooral gaat over ‘contact maken’. Dat het gaat over onderzoeken en inschatten wat de ander nodig heeft en daarin meedenken. Ik realiseerde me dat ik dat als jobcoach al jaren deed, en toen was het ineens niet moeilijk en spannend meer. Jobcoaches zijn over het algemeen ondernemende types.

Zelf de regie pakken

Ondernemen gaat behalve over ‘verkopen’ ook over een duidelijke missie en visie hebben. Weten wat je wilt bereiken, waar jij je hard voor wilt maken.

En vervolgens het gesprek daarover aan durven gaan. Focus je je bij een werkgever bijvoorbeeld alleen op hoe jouw client daar functioneert? Of help je de werkgever ook bij nog meer inclusief ondernemen?

Ondernemen gaat over niet afwachten, maar zelf regie pakken, actie ondernemen. Word je moedeloos van instanties die het maar niet lijken te begrijpen, of organiseer je een voorlichtingsbijeenkomst?

Ondernemen doe je niet alleen. Het gaat over actief netwerken en samenwerken op een manier die bij jou past.

In het blok ‘ondernemerschap’ van de Senior Jobcoachopleiding kijken we naar al deze vaardigheden. Welke heb je al en zet je al in? Welke (nog) niet of minder? Welke belemmerende overtuigingen houden jou daar in tegen?

Wat zou jij voor elkaar willen krijgen, welke impact wil jij maken en hoe kun jij als jobcoach daarin nog ondernemender zijn?

Zo, denk daar alvast maar eens over na deze zomer! 😉