Liefdevolle ruimte – deel 2

Geschreven op 03 juni 2020 door Anke Fokkens

Ik ben op huizenjacht. Bijzonder is het toch elke keer weer. Het verschil tussen foto’s kijken op Funda en daadwerkelijk een huis binnenstappen. Op Funda lijkt het soms heel wat, maar je staat in de woonkamer en weet meteen ‘hier wil ik niet wonen’. Je kunt dan nog heel praktisch kijken hoe je dingen op kunt lossen of kunt verbouwen, maar eigenlijk is dat zonde van je tijd. Soms is het ook andersom. Je komt binnen en denkt ‘o ja’ en ziet jezelf al op de bank. De makelaar noemt nog wat gebreken maar ze lijken totaal niet relevant.

Ruimtes hebben hun eigen energie. Vlak voor de noodmaatregelen van de overheid, begin maart, heb ik weer een serie intakegesprekken gedaan op de Combo locatie in Utrecht. Een oud pand, met zeker z’n beperkingen. Maar bijna iedereen reageert hetzelfde als ze de lesruimte voor het eerst binnenkomen ‘O wauw, wat een fijne ruimte’. Het is een achterhuis van een grachtenpand aan de Nieuwegracht. In de 17e eeuw had onze scholingsruimte de functie van een katholieke schuilkerk. Inclusief een orgel. Via ‘de steeg’ (waar nu onze poort is) konden mensen veilig binnenkomen. Binnen konden ze zijn wie ze wilden zijn. Nog steeds iets wat we heel belangrijk vinden. Ik hoop altijd dat mensen dat voelen (ik zelf tenminste wel).

De ruimte doet huiselijk aan met z’n open haard, lekkere stoelen en kussens. Al gauw zet iedereen z’n eigen kopjes in de vaatwasser of zet de waterkoker aan als de thee op is. Er staat een enorme boekenkast met daarin de wortels van Combo Emonomy. Boeken over filosofie, sociologie, psychologie en bijvoorbeeld pedagogiek en sociale economie. Ook de natuur wordt niet vergeten in het ‘rariteitenkabinet’ vol vogels, slangen en andere zaken. Al deze kennis uit het verleden wordt gecombineerd met moderne fotografie van Stijn Doors.

Ruimte doet iets. Het gebouw, de inrichting, het bepaalt mede de sfeer. Sfeer, een belangrijk onderdeel van het assessment. Maar hoe sfeervol een pand ook is, als er weinig liefdevol met elkaar en met de ruimte wordt omgegaan voel je dat ook. Spanning die te snijden is, negativiteit, verwaarlozing, het is allemaal voelbaar. Heeft jouw werkplek de sfeer die je zou willen? Wat straalt het uit naar medewerkers en klanten? Welke energie hangt er? En wat is jouw bijdrage daaraan? Als je door de afgelopen periode veel thuis hebt moeten werken, heb je de werkplek door deze eigen energie en sfeer gemist of juist niet? Zou je er nu juist iets aan willen veranderen?

Lees hier Liefdevolle ruimte deel 1.


Meer blogs

Ieder huisje heeft zijn kruisje

Jij hebt jouw eigen verhaal. Onze trainers ook. Zij delen hun kwetsbaarheid in deze persoonlijke verhalen.

Lees meer over

Moederdag zonder moeder Jobcoaching

Frans Coenen, grondlegger Combo Emonomy brengt op moederdag een ode aan zijn moeder, moeder jobcoaching.

Lees meer over