Wankelen en groeien

Geschreven op 11 juni 2019 door Anke Fokkens

Het is voorjaar. De planten schieten de grond uit. De vogels leggen eieren. En ik heb eindelijk weer inspiratie voor een nieuw blog. Is er deze winter dan niets gebeurd om over te schrijven? Zeker wel. Heel veel zelfs. Maar het kwam er nog even niet uit.

Ik merk dat ik steeds vaker de link leg tussen ons werk (mensen helpen groeien) en de natuur. Soms noem ik ons werk ‘zaadjes planten’. Je hebt het met mensen over dingen, je raakt dingen aan, maar je ziet niet altijd meteen wat er mee gebeurt. Het heeft tijd nodig om te groeien. En energie.

Soms moeten er veel zaadjes geplant, soms is 1 voldoende. Elk zaadje heeft zijn eigen voorkeur voor een voedingsbodem, een hoeveelheid licht, warmte en water. Het ene zaadje heeft een zachte buitenkant, het andere een harde stekelige schil die eerst gekraakt moet worden.

Maar in elk zaadje zit de wil en alle eigenschappen om te groeien.

Bij Combo had ik het deze week weer eens over ‘wankelmomenten’. De momenten in een traject dat het dreigt mis te gaan. De momenten dat een cliënt, een werkgever of een opdrachtgever het traject even niet meer zo ziet zitten en dreigt af te haken. Het ging over hoe je deze momenten kunt herkennen, wanneer ze kunnen optreden en hoe belangrijk het is het tijdig bespreekbaar te maken. Zodat je van een wankelmoment een leermoment kunt maken in plaats van een uitvalmoment.

Ik heb deze winter aardig wat wankelmomenten gehad. Ik heb het huis verkocht waar in ik samen met mijn ex woonde. Aangezien ik nog geen nieuw huis heb zwerf ik nu tussen vakantiehuisjes en huizen van vrienden en vriendinnen. Het voelt als een nieuwe fase in mijn leven. Eentje vol wankelmomenten. En tijdens het wankelen is het schrijven van een blog daarover net iets te kwetsbaar.

Maar het is ook een fase met groeispurten. Want net als dat dat zaadje wat weerstand nodig heeft om sterker te worden, geldt dat ook voor mij, voor jou, en onze cliënten. Wankelmomenten horen bij groei. De kunst is er mee om te gaan en er van te leren.

Laat maar komen die zomer. En alle volgende wankelmomenten :-).


Meer blogs

Ik ben geweldig

Heb jij dat ook wel eens gedaan? Een verhaal vertellen dat helemaal niet gebeurd is, alleen maar om indruk te maken op de ander. Waarom doen we dat? Roderik deelt zijn ervaring.

Lees meer over

Het Songfestival als podium voor kwetsbaarheid en kracht

Tijdens de opleiding jobcoach spreken we vaak over kwetsbaarheid is kracht. Wat heb je in je rugzak waar je nu je kracht uit kunt halen en misschien wel zelfs als gereedschap in kunt zetten in je werk?

Lees meer over