Open de deuren voor inclusie

Geschreven op 04 oktober 2020 door Frans Coenen

In de Week van de 1000 Voorbeelden staat de Banenafspraak centraal. Het belang is van jobcoaching voor een inclusieve arbeidsmarkt is groot. Het helpt uitval voorkomen. Maar nog belangrijker: werkgever en werknemer (met een arbeidsbeperking) gaan een duurzame samenwerking aan, omdat een écht passende baan wordt gevonden.

Benieuwd naar mijn kijk hierop en hoe Combo hier een rol in speelt? Lees hieronder verder.

De Combovisie op jobcoaching

Jobcoaching staat of valt bij hoe je naar mensen kijkt. Kijk je vanuit beperkingen, of kijk je vanuit kwaliteiten? Denk je vanuit hokjes of zie je mensen in wie ze zijn; uniek en met vele gezichten. Lukt het je om van kwetsbaarheid kracht te maken? Ben je in staat om het volle potentieel van mensen te ontdekken, daarbij aan te sluiten en daarmee de verbinding leggen in wat de arbeidsmarkt nodig heeft. Dit vormt een van de belangrijkste succesfactoren van jobcoaching. Ben je in staat om het potentieel van mensen echt te zien en om dat potentieel te vertalen in een duurzame match, met wat een werkgever nodig heeft.

Het gaat bij jobcoaching niet alleen over de cliënt werkzoekende, maar ook over de werkgever als klant. En daarbij ook over de opdrachtgever als klant, die betaalt immers het traject Het doel is om deze verschillende perspectieven: werkzoekende, werkgever en opdrachtgever bij elkaar te brengen. Want zij vinden elkaar meestal niet uit zichzelf en dat is dan ook de rol van de jobcoach.

De geschikte plek

De werkgever speelt een belangrijke rol in jobcoaching. Ook zij hebben beelden van werkzoekenden, soms heel adequaat en soms met (voor)oordeel. Ook hebben werkgevers hun eigen belang, zij runnen een bedrijf en zijn betrokken bij hun handel. Zij willen niet dat hun ondernemerschap ‘in de wielen gereden wordt’. Zij zijn op zoek, en terecht, naar antwoord op de vraag; krijg ik passende mensen en passende matches? Dat is dan ook exact de opdracht van een jobcoach.

Het begint vaak bij iemand die een baan wil vinden en een traject volgt naar werk. Dan gaat het er in de kern om of je, samen met diegene, weet te ontdekken ‘waar ga jij voor en wat zijn jouw onderscheidende kwaliteiten?’. Deze richting en kwaliteiten vormen het richtsnoer in de koppeling naar een werkgever. Waarbij je geen werkzoekende naar ‘binnen duwt’ maar vanuit toegevoegde waarde en echt potentieel matcht. Dat is wat een goede jobcoach doet.

Een jobcoach voor iedere Nederlander

Eigenlijk is de essentie van jobcoaching van waarde voor elke Nederlander en voor elk bedrijf. Combo is actief op het terrein van individuele coaching, teamcoaching en loopbaanbegeleiding bij veelerlei bedrijven. Hier gaat het in essentie over niets anders. Een groeiend deel van werkend Nederland stelt zich de vraag of zij nog wel het werk doen dat bij ze past? Of zij nog wel bij het goede bedrijf werken en hoe zij hun loopbaan willen vervolgen? Of zij hun eigen passie en ontwikkeling nog wel volgen? Of zij nog kunnen en willen werken met hun leidinggevende gezien diens stijl van leidinggeven?

Kortom allemaal fundamentele vragen uit de dagelijkse praktijk van werkend Nederland en jobcoaching.

En dan is er ook nog een deel van werkend Nederland dat zich deze vragen niet stelt. Voor hen is het tijd om dit te gaan doen. Want medewerkers zullen zich steeds vaker en sneller moeten aanpassen, aan nieuwe eisen en omstandigheden. Dit vraagt om bewustzijn van je eigen drijfveren, je ontwikkeling en je loopbaan- en levenspad. Alleen dan blijf je wendbaar, onderscheidend en ben je in staat om de match met je werk goed te houden.

Waarom de essentie van jobcoaching ook nog van belang is voor reguliere bedrijven? Omdat als je met een andere bril door reguliere bedrijven gaat lopen, je heel veel mensen ontdekt met allemaal hun eigen ‘beperkingen’, psychische- of psychiatrische problematiek etc., tot de board-room aan toe. In allerlei varianten want beperkingen en kwetsbaarheden horen namelijk bij ons mens zijn. De uitdaging is te voorkomen dat deze leidend zijn ons functioneren. We zijn mensen, we hebben beperkingen en kwaliteiten en we hebben allen nog heel veel onontdekt potentieel. Dat is de uitdaging, om ons potentieel nog meer te ontdekken, aan te spreken en te laten werken. En daarmee bedrijven en ondernemerschap verder brengen. Dat is waar jobcoaching in mijn optiek over gaat.

De week van 1000 voorbeelden

Van 26 tot 30 oktober 2020 is het de week van de 1000 voorbeelden. Dit jaar is het thema: Open de deuren voor inclusie. De week wordt georganiseerd door de projecten ‘Op naar de 100.000 banen’ en ‘Op naar de 25.000 banen’. Projecten gericht op het informeren en inspireren van werkgevers rond de Banenafspraak. Tijdens deze week en de weken voorafgaand worden diverse onlinebijeenkomsten en webinars georganiseerd, werkgevers, die mensen met een arbeidsbeperking kansen bieden, worden in het zonnetje gezet en andere werkgevers worden geïnspireerd met praktijkvoorbeelden.


Meer blogs

Een dag uit het leven van jobcoach Sabine

Van onkruid wieden tot diepgaande gesprekken bij een kop koffie, Sabine's werkweek als jobcoach is verre van standaard.

Lees meer over

Jobcoach worden: Alles wat je moet weten

Wil je jobcoach worden en wil je meer informatie? In dit artikel lees je wat een jobcoach doet, de soorten jobcoaches, de competenties, het salaris en de baankansen.

Lees meer over