Interne jobcoach

 • Duur in dagen: 5 dagen
 • Kosten: €1.725,- BTW vrij, prijs vanaf maart 2023 €1.925,- BTW vrij
 • Aantal deelnemers: 8-15
 • Locatie: Utrecht

Startdata

17 februari 2023 Utrecht, lesdagen zijn op vrijdag
Planning

3 oktober 2023 Utrecht, lesdagen zijn dinsdag
Planning volgt


Grip op succesvolle arbeidsparticipatie

Begeleid jij mensen met een arbeidsbeperking binnen jouw organisatie? Wil jij zicht hebben op de belangrijkste succesfactoren voor een duurzame match en Jobcoaching? Heb je behoefte aan concrete handvatten en instrumenten voor het coachen van medewerkers en hun werkomgeving?

Participatie van mensen met een arbeidshandicap loont; voor bedrijf en medewerker. Alleen is succes niet vanzelfsprekend. Succesvolle arbeidsparticipatie stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de match en de begeleiding op de werkplek. Deze opleiding biedt jou het instrumentarium om de Banenafspraak en participatie van mensen met een arbeidsbeperking duurzaam vorm te geven. Kortom zelf grip op succesvolle arbeidsparticipatie!


Voor wie is de opleiding bedoeld?

Deze opleiding is bedoeld voor professionals die zich methodisch en professioneel verder willen bekwamen in het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkplek. Jij bent werkzaam als; interne werkbegeleider, leidinggevende, Interne Jobcoach, HR-professional of loopbaancoach.

Download de folder voor alle informatie over deze opleiding in één overzicht, of lees verder hieronder.


De opleiding zit goed in elkaar. Je leert echt om als beginnend interne werkbegeleider aan de slag te kunnen. Arnoud Botma (ministerie van Defensie)
Fijne laagdrempelige manier van werken, betrokken, bevlogen, to the point en duidelijke thema’s. Ik ben blij dat ik voor Combo heb gekozen, jullie visie klopt als een bus! Wilmaloes Timmers
De opzet van iedere les was inhoudelijk, actief, verschillende werkvormen echt TOP! Geen één les was saai of vermoeiend. Ik smulde van de informatie die ik kreeg en hoe ik dan weer naar mezelf ging kijken. Heel fijn! Anne van den Elsen
Het was erg leerzaam. Het belangrijkste wat ik geleerd heb in deze training is welke plek je hebt in de drieledige klantrelatie en de verschillende gesprekstechnieken. Een echte aanrader voor iedereen die te maken heeft met de doelgroep Stefan Maats


Verhalen uit de praktijk

De goede plek

Collin is leidinggevende in een schoonmaakbedrijf. Aan het begin van de opleiding Interne Jobcoach kiest hij, net als de andere cursisten een medewerker als ‘oefenmateriaal’. Hij is enthousiast, gaat de uitdaging aan en neemt een medewerker waar hij best wat moeite mee heeft. ‘Ik heb veel geduld hoor, maar af en toe raakt dat wel een beetje op door dat chagrijnige gedrag van haar’.

Hij brengt de medewerker in kaart via de Emonomy-methodiek. Hiermee ziet hij ineens wie deze medewerker nu écht is. Wat zit er allemaal achter deze “chagrijnige” buitenkant? Wanneer wordt deze medewerker wél enthousiast? Als hij dan ook de werkplek in kaart brengt, roept hij: ‘Nou snap ik het! Het matcht gewoon voor geen meter! Ze wil zien dat mensen blij worden van haar werk en ze werkt in de avondploeg in een kantorencomplex. Dat we dat niet eerder gezien hebben. Ook sneu…’

Collin is het gesprek aangegaan met haar. Tijdens de laatste les vertelt hij dat de ze sinds kort werkt in de dagdienst van een verpleeghuis. Hier heeft ze aanspraak van de bewoners en het personeel en krijgt ze regelmatig complimentjes. Ze komt veel beter tot haar recht en loopt vrolijk rond en is als schoonmaakster, maar ook met haar aanwezigheid een aanwinst voor het huis. De verwondering, dat dit werkt, maakt dat Collin dit soort gesprekken standaard wil voeren met al zijn medewerkers!

Weet jij of jouw medewerker écht op de goede plek zit?


Te veel enthousiasme werkt niet altijd

Samira werkt als begeleidster in een kringloopwinkel. Ze is een harde werker, leergierig en praat vol passie over ‘haar’ medewerkers en ‘haar’ winkel. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk, maar niet voor iedereen.

Tijdens de opleiding Interne Jobcoach, komt ze erachter dat zij degene is, die hard aan het werk is, terwijl ze juist haar medewerkers wil bewegen om zelf het werk op te pakken en hun eigen talenten in te zetten.

Door te oefenen met stiltes, naar je gevoel te luisteren en doordat je tijdens de opleiding jezelf in beeld brengt, leert ze dat ze, onbedoeld, over mensen heen ‘tettert’ en werk overneemt.

Een harde werker als ze is, brengt Samira het geleerde meteen in praktijk met de “stille” medewerker waar ze de minste aansluiting mee heeft. Ze leert hem hierdoor echt kennen. Door zelf stil te zijn en hem de ruimte te geven, krijgt ze aansluiting en leert ze waar hij enthousiast van wordt!

Ben jij je bewust van je gedrag en het effect daarvan op anderen?


Een beperking

Arthur en Mira, directeur en leidinggevende in een bedrijf voor verfartikelen. Ze zijn van plan om op een nieuwe locatie vooral met mensen met een arbeidsbeperking te gaan werken. ‘‘Maar daar hebben we niet echt verstand van’’.

Gedurende de opleiding Interne Jobcoach komen ze er achter dat kennis over de beperking minder interessant is dan ze dachten en dat het veel meer gaat over ‘zien dat iedereen er toe doet’. Dat het gaat over ‘het steeds weer bezig zijn met de vraag achter de vraag’. Maar ook over hoe je in gesprekken de regie kunt houden en hoe belangrijk het is om kritisch naar je eigen handelen te blijven kijken.

Hebben we immers niet allemaal onze beperkingen? En talenten natuurlijk, wat misschien wel veel belangrijker is. De een heeft echter minder inzicht in z’n eigen beperkingen en talenten dan de ander of kan daar moeilijker over communiceren. Een leidinggevende met goede coachingsvaardigheden kan dan enorm veel uitmaken.

Ben jij in staat om jouw medewerkers écht te zien en te coachen?

Redenen om de opleiding te volgen

Ben jij een mensen-mens en wil je dit professioneel onderbouwen in je werk?

Heb je behoefte aan concrete handvatten en instrumenten voor het coachen van medewerkers en hun werkomgeving?

Ben jij werkbegeleider of interne jobcoach in een organisatie en denk jij weleens “ik doe maar wat”?

Wil jij omgaan met die medewerker die in je allergie zit? Wij leren je anders kijken en hiermee omgaan.

Heb jij mensen in dienst vanuit de gemeente of het UWV? Hoe ga je hier nu echt mee om en maak je het normaal?

Vind jij het lastig om te werken met mensen met een arbeidshandicap? Wij laten je zien hoe je hier een succes van maakt.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens deze 5-daagse opleiding nemen we je mee in het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking. Concreet en toegespitst op je eigen praktijk en organisatie. Maar ook verdiepend en verrassend door de andere ziens- en werkwijzen die wij jou bieden. Je maakt kennis met de methodiek Supported Employment en Jobcoaching en haar succesfactoren. Je verkrijgt concrete en praktische instrumenten en werkt veel met eigen casuïstiek.

Inhoud

Dag 1  De Interne Jobcoach; rol, speelveld en methodiek

 • Jouw rol als interne jobcoach? Wat zijn je leervragen en hoe maak jij het verschil?
 • De Banenafspraak en het Doelgroepenregister
 • Werken op basis van een drieledige klantrelatie. Hoe doe jij dat? Verhelder je eigen speelveld als professional.
 • De achtergronden en essenties van de methodiek Supported Employment/ Jobcoaching

Dag 2 De medewerker

 • Het maken en duiden van een assessment. Wat moet jij van een medewerker weten om een duurzame plaatsing mogelijk te maken? 
 • Hoe ga jij om met ‘ander gedrag’ en werken met mensen die afwijken van ‘de norm’?
 • Hoe maak jij van kwetsbaarheid kracht en van beperking potentieel?
 • Gespreksvoering; hoe zorg jij ervoor dat de medewerker eigen regie voert in het gesprek en traject?

Dag 3 De werkplek & Wet en Regelgeving

 • Verdieping; wat is de kern van jouw medewerker?
 • De baananalyse; hoe maak je een baananalyse van een concrete werkplek?
 • Wat is een duurzame match tussen medewerker en werkplek? Hoe zorg en borg jij een duurzame match?
 • Wet- en regelgeving; werken met de belangrijkste instrumenten rond Interne Jobcoaching/-Werkbegeleiding

Dag 4 De duurzame match & coaching

 • Verdieping van de duurzame match
 • Hoe stel ik coachdoelen op?  Hoe vertaal ik die in een concreet coaching plan?
 • Coachen op basis van menselijke uniciteit, eigenheid en potentieel
 • Hoe kies ik een passende coachaanpak richting; de medewerker, collega’s, werkgever en UWV/gemeente

Dag 5 Coaching in je eigen praktijk

 • Verbreding van coaching strategieën
 • Het creëren van werkplekken binnen je eigen bedrijf
 • Verdieping in je eigen ontwikkeling als Intern Werkbegeleider

Waar komt onze methodiek vandaan?

Combo Emonomy heeft een lange historie en traditie op het terrein van de methodiekontwikkeling rond Supported Employment en arbeidsontwikkeling. Sinds de jaren ’90 heeft Combo (en haar organisatorische voorloper STAB) in samenwerking met de Universiteit Utrecht jarenlang onderzoek gedaan naar de succesfactoren van Supported Employment en duurzame arbeidsintegratie. Deze succesfactoren hebben wij met werkgevers, werkzoekenden en professionals in kaart gebracht en vertaald in een samenhangend methodisch kader. De methodiek is uitgewerkt in de volgende basispublicaties:

 • Coenen-Hanegraaf, M, Valkenburg, B, Begeleid Werken; trajectontwikkeling op basis van een individuele, vraaggerichte benadering, Utrecht, 2012
 • Coenen, F, Valkenburg, B, Arbeidsontwikkeling als identiteit, Utrecht, 2009

Dit methodisch kader ontwikkelen wij tot op de dag van vandaag steeds weer door. Wij verrijken onze methodiek met relevante en succesvolle aanpakken die in andere domeinen zijn ontstaan. O.a. op het terrein van persoonlijk leiderschap, werken met intuïtie.

Sinds 1998 hebben wij enkele duizenden jobcoaches, trajectbegeleiders, participatiecoaches succesvol opgeleid.

Verdere informatie

Locatie

De opleiding wordt verzorgd op een sfeervolle locatie in hartje Utrecht.

De investering

De prijs van de opleiding bedraagt € 1.925, — (vrijgesteld van BTW). Dit is inclusief lunch en materiaal.  

Duur van de opleiding

De opleiding bestaat uit 5 dagen van 9.30-16.00 uur.

Vaste trainer

Elke opleidingsgroep heeft een vaste trainer met veel deskundigheid en ervaringskennis in het werkveld.

Intake

Voorafgaand aan de opleiding vindt er en telefonische intake plaats.


Vraag een vrijblijvend ontwikkelingsgesprek aan

Twijfel je nog? Wil je ontdekken welke opleiding past bij jouw ontwikkeling? Vul onderstaand formulier in en Joost neemt z.s.m. contact met je op.