De externe- en interne jobcoach; dit is het verschil

Geschreven op 20 juli 2023 door Lisette Ellens

Lees de blog over het verschil tussen een externe jobcoach en interne jobcoach.

Wat is een jobcoach?

Het is simpelweg niet voor iedereen even gemakkelijk om zelfstandig een baan te vinden en te houden. Voor mensen met een zogenoemde afstand tot de arbeidsmarkt is het vaak heel helpend om hierbij ondersteuning en begeleiding te krijgen én dat is wat de jobcoach doet. In de praktijk komen we twee soorten jobcoaches tegen; de externe en de interne. Maar wat is precies het verschil?

De externe jobcoach

Een externe jobcoach werkt vaak voor een door het UWV erkende jobcoachorganisatie. De externe jobcoach krijgt dan vanuit het UWV of de gemeente de vraag om iemand met een ondersteuningsbehoefte te begeleiden naar werk. In sommige gevallen kan de vraag ook vanuit de werkgever komen. Denk bijvoorbeeld bij een spoor 2 traject. Maar een vraag kan ook komen vanuit de GGZ of zorg, en worden gefinancierd door een IPS-traject of andere zorggelden.

Samen zoeken naar de juiste werkplek

De externe jobcoach gaat in gesprek met de medewerker om samen te ontdekken wat nu echt bij diegene past en gaat samen met de medewerker op zoek naar die duurzame match bij de juiste werkgever. Als die eenmaal gevonden is dan blijft de externe jobcoach de medewerker én de werkgever begeleiden en ondersteunen op de werkplek.

Een duurzame match voor al je cliënten

Als externe jobcoach help je dus verschillende cliënten de juiste werkplek te vinden en heb je contact met verschillende werkgevers en opdrachtgevers. Zo begint jouw dag als externe jobcoach misschien wel met een bezoek aan de veehouder net buiten het dorp waar jouw kandidaat Ruben nu werkt als melker en rij je daarna door naar Yfke voor een intake, ’s middags heb je een overleg met Mark, je contactpersoon bij het UWV, over nieuwe kandidaten die graag weer aan de slag willen en je sluit je dag af met een gesprek met Alex die toch wel wat zenuwachtig is voor een kennismakingsgesprek met een mogelijke werkgever waar je morgen samen met hem naar toe gaat.

Lees meer over de Beroepsopleiding Jobcoach

De interne jobcoach

Interne jobcoaching wordt vaak ingezet vanuit budget van de werkgever om zijn/ haar medewerkers goed te begeleiden. Soms wordt hier extra financiering voor aangevraagd via het UWV of gemeenten.

Directe collega en een dubbelrol

De interne jobcoach werkt in een bedrijf waar mensen werken die een ondersteuningsbehoefte hebben. Doorgaans heeft de interne jobcoach een dubbelrol binnen de organisatie, hij of zij is medewerker, collega of leidinggevende én interne jobcoach.

In eerste instantie zijn ze bijvoorbeeld werkbegeleider, teamleider, HR-adviseur of productiecoördinator en het begeleiden van collega’s met een extra ondersteuningsbehoefte doen ze er ‘gewoon’ even bij. Ze komen erachter dat het coachen van mensen met een ondersteuningsbehoefte niet zomaar iets is en gaan een training doen waarin ze ondersteund worden met visie, vaardigheden en methodiek.

Nauw betrokken bij de dagelijkse praktijk

Als interne jobcoach sta je dus heel dicht bij de medewerker(s) die je begeleidt en ben je nauw betrokken bij zijn of haar dagelijkse praktijk. Interne jobcoaches komen we in tal van branches tegen: Paulien die mensen begeleidt in een kwekerij, Jasper die dit doet bij een drukkerij en Astrid, Femke en Kaoutar die dit oppakken voor een hogeschool.

Lees meer over de Training Interne Jobcoach

De juiste opleiding

Bij jobcoaches zien we vaak een grote sociale betrokkenheid en iemand anders willen helpen is vaak een grote drijfveer. Maar hoe doe je dat nu op een goede, duurzame manier? Dat kun je leren bij Combo Emonomy.

Bekijk ons aanbod


Meer blogs

De interne jobcoach – verhalen uit de praktijk

Wat doet een interne jobcoach? Benieuwd hoe het er in de praktijk aan toe gaat bij oud Combo-deelnemers en welk inzicht ze elke dag meenemen?

Lees meer over