De mens is een geheel van meerdere leefgebieden

Geschreven op 16 november 2023 door Anke Fokkens

Soms kan er met mensen zo veel aan de hand zijn, dat er bijna geen uitweg lijkt uit de put.

Het is 2016. Ik geef samen met mijn duo-trainer les op een opleiding voor mensen die ervaringsdeskundige willen worden in generatie-armoede en sociale uitsluiting. Een hele mond vol, maar ontzettend leerzaam voor zowel de cursisten als voor mij.

Sommige cursisten konden zich tijdens de ochtendlessen maar moeilijk concentreren. Mijn ervaringsdeskundige collega herkende hun leefwereld en kon daardoor sneller het vertrouwen winnen. Tegen haar durfden cursisten wel te zeggen dat ze ‘s ochtends niet hadden ontbeten. Vanaf toen brachten we elke lesdag mandarijnen, rijstwafels en dergelijke mee. Ze gingen altijd op.

Er was eens een cursist een les afwezig. Later bleek dat ze met haar zoon naar de rechtbank moest en geen beltegoed meer had zodat ze ons dat niet kon laten weten.

Er was een cursist die een paar dagen afwezig en onbereikbaar was. Ze was uit huis gevlucht en ondergedoken vanwege haar vriend die haar sloeg. Daarnaast had zij voortdurende stress over haar kinderen die niet meer bij haar mochten wonen.

Er was een cursist die af en toe te veel had gedronken. Ze was dan iets te uitbundig in de les aanwezig omdat ze weer geen nee had kunnen zeggen tegen vrienden.

Er was een cursist waarvan zijn relatie stuk liep. Hij moest verhuizen, maar had geen geld voor een busje en geen netwerk om dat voor hem op te vangen. Klasgenoten hebben hem toen geholpen.

Soms is er zo veel meer aan de hand.

De kennis over wat opgroeien in armoede kan betekenen, en het samenwerken met ervaringsdeskundigen heeft mijn ogen geopend. Als we toen niet verder hadden gekeken dan alleen vanuit de koker ‘opleiding’, was een groot deel van de cursisten niet geslaagd. Want, te veel afwezig, huiswerk niet ingeleverd etc. Maar, doordat er ruimte was om rekening te houden met alle leefgebieden, en natuurlijk door hun eigen keiharde werken en ongelofelijke doorzettingsvermogen, hebben een paar van deze cursisten uiteindelijk weer een betaalde baan gevonden, zijn ze vervolgopleidingen gaan doen etc. Niet alle ellende is over, maar er is wel een bodem gekomen in hun put.

Nu, 2023, werk ik vanuit Combo Emonomy aan een training Regisseur van complexe casuïstiek die 11 maart 2024 gaat starten. Een training voor ervaren professionals in het sociale domein. Een training waarin je inzicht krijgt in de zes leefgebieden en hoe die met elkaar samenhangen.

Lees hier wat de zes leefgebieden zijn

Zodat je leert niet meer alleen vanuit je eigen werkveld te kijken, maar leert zien dat het soms niet goed loopt doordat er juist in de andere leefgebieden iets aan de hand is. Hoe kun jij als professional daar mee omgaan? Hoe kun jij jouw cliënten daar zelf bij begeleiden? Hoe werk je samen met andere betrokken professionals? Dat zijn onder andere vragen waar we mee aan de slag gaan. Met als doel dat ook die cliënten met complexe problematiek vooruitgang kunnen boeken.

En natuurlijk ga ik weer samenwerken met ervaringsdeskundige co-trainers. Ik verheug me er nu al op.


Meer blogs

De zes leefgebieden. Welke zijn dat?

De mens is een geheel van meerdere leefgebieden. Problemen in het ene leefgebied kunnen er voor zorgen dat het ook in andere leefgebieden niet soepel loopt. Wij onderscheiden er zes. Dit zijn ze.

Lees meer over