Ieder huisje heeft zijn kruisje

Geschreven op 12 oktober 2023

“Emonomy is… een wereld waarin iedereen anders is en daarin gelijk.”

Bij Combo zetten we ons elke dag in voor emonomy: de menselijke economie. Een wereld waarin we het unieke potentieel van ieder mens zien en op waarde weten te schatten. Ook als dit niet ‘klopt’ met het plaatje dat we voor ogen hebben. Wij geloven dat er kracht zit in kwetsbaarheid. Daarom hebben we onze trainers gevraagd om af te trappen.

Roderik, Coralie en Pieter delen hier hun eigen verhaal rondom de stelling “Emonomy is… een wereld waarin iedereen anders is en daarin gelijk.” Bedankt voor jullie moed en openheid!


Roderik heeft een ggz-verleden:
“het hart moet de leiding krijgen”

Roderik is sinds 5 jaar verbonden aan Combo Emonomy en zit goed in zijn vel. Dat is niet altijd zo geweest. Al op jonge leeftijd kampte hij met depressies. “Tijdens mijn studie psychologie durfde ik op een gegeven moment niet meer naar buiten. Ik stond met knikkende knieën in de supermarkt. Toen ben ik hulp gaan zoeken.” Zelf noemt Roderik het een ‘uitgestelde rekening’. “Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 4 was. Ik kwam in twee werelden te leven, waarin ik me telkens moest aanpassen.”

Dit was het begin van een zoektocht naar wie hij was en wat hij nodig had. Een ingewikkelde periode, van drempels en ggz-wachtlijsten. “Uiteindelijk kwam ik op de dagbehandeling terecht: Drie dagen per week therapie in allerlei vormen. Je zit dus de hele dag zielige verhalen uit te wisselen met andere mensen. Dit hielp me om de meest fundamentele gebeurtenissen uit mijn jeugd onder ogen te komen.” Ook Tai Chi en spiritualiteit waren voor Roderik belangrijk om in zijn lichaam te komen en de verbinding met zichzelf aan te gaan.

“Uiteindelijk is iedereen op zoek naar hetzelfde, namelijk naar zichzelf”. Je wilt je eigen puzzeltje leggen en zenuwstelsel begrijpen, want dat is voor iedereen anders. Daarin moet het hart de leiding krijgen. Dat is mijn thema in het leven, om mensen uit hun hoofd te halen.” Vanuit oprechte interesse voor de mens en rekening houdend met zijn of haar zenuwstelsel.

Roderik deelt zijn (eigen)wijsheid als trainer van de Jobcoachopleiding. 


Pieter is opgegroeid in het Gooi:
“in de norm ben je daar niet gelijk”

Opgroeien in het Gooi: voor veel mensen lijkt het een perfect plaatje. Maar niets is minder waar. Pieter woonde met zijn ouders in een ‘normale’ woonwijk in Laren (lees: niet heel vermogend) en het was een verademing om zijn geboorteplaats te verlaten toen hij ging studeren. “Nog steeds kan ik getriggerd worden wanneer ik iemand hoor praten met een te grote aardappel in de keel.”

Waar komt dit vandaan? “Toch een stukje ongelijkheid. Ook in het Gooi wordt gezegd dat iedereen gelijk is. Maar onder de oppervlakte voel je dat je er eigenlijk niet bij hoort wanneer je geen zwembad in de tuin hebt of je vader niet in een Porsche rijdt. Het is een wereld van zien en gezien worden en dat geeft geen eerlijk beeld van de wereld.”

Aan die gelijkheid wil Pieter zijn steentje bijdragen. “Ik gun iedereen gelijke kansen, ongeacht waar je vandaan komt.” Als trainer en organisatieadviseur kijkt hij samen met organisaties hoe zij de omstandigheden voor medewerkers kunnen verbeteren. Zodat de jobcoaches (in spe) die aan onze opleidingen meedoen, ook in hun organisatie de ruimte krijgen die ze nodig hebben.

“Het mooiste vind ik om die verschillende werelden bij elkaar te brengen. Een directeur realiseert zich soms niet wat voor uitzonderingspositie hij/zij heeft. Door die vanzelfsprekendheid weg te halen, creëer je gelijkheid en ontstaat er een gezamenlijke toekomst.”

Pieter verzorgt ons nieuwe Nascholingsprogramma.


Coralie heeft nog net geen wajong uitkering gekregen:
“ik had vol met labels kunnen zitten”

Vanwege verschillende gebeurtenissen in haar jeugd heeft Coralie flink wat uitdagingen in haar leven gekend. “Er is heel wat professionele ondersteuning nodig geweest om hiermee om te leren gaan.’’

Coralie begon ooit in de snackbar, kreeg toen de kans om in de gehandicaptenzorg te werken en zit nu hier; als trainer van de Jobcoach opleiding.

Haar pad was allesbehalve standaard. Het leren op de middelbare school ging niet makkelijk. ‘’Ik was snel afgeleid, wat vaak geïnterpreteerd werd als ongeïnteresseerd. Ik heb mijn mavo afgemaakt op volwassenonderwijs. Na verschillende pogingen tot opleidingen – en gelukkig veel werken in de snackbar – belandde ik rond mijn 20ste in de Ziektewet. Ik had onder de labels kunnen zitten: angststoornis, ADD, een Wajong. Maar zien mensen dan nog wie je echt bent? Zien mensen dan nog je potentie, ook al lukt het even niet op de standaard manier? Of werkt het voor jou op een andere manier dan standaard?

Hoewel het niet altijd makkelijk was heeft het me gemaakt tot wie ik nu ben. Alle kennis gebruik ik nu als gereedschap in mijn werk. Zonder de uitdagingen in mijn leven had ik nu geen trainer en coach kunnen zijn en ik zou voor geen goud ander werk willen doen. Hoe mooi is het om mensen weer echt te kunnen laten voelen dat ze goed zijn zoals ze zijn.’’

Dit is de menselijke maat waarmee Coralie ook naar anderen kijkt, waarin iedereen gelijk is. Je kunt zo aan de andere kant van de tafel zitten, that’s life. Maar er is altijd zicht op het vinden van jouw plekje in de maatschappij waar jij nodig bent. Voor ieder uniek mens.

Coralie geeft met veel liefde de training Interne Jobcoach.


Drie hele verschillende verhalen, en toch zijn Roderik, Pieter en Coralie alle drie trainer bij Combo Emonomy geworden. Ook duwen ze hun unieke achtergrond niet naar de achtergrond, maar dragen het met zich mee in hun werk. Want ieder huisje heeft z’n kruisje. En in iedere ‘zwakte’ schuilt een kracht. Alleen als we ieder mens volledig kunnen zien en laten zijn, krijgen we toegang tot zijn volle potentieel.

Met welk verhaal draag jij bij aan de wereld van emonomy?


Meer blogs

Moederdag zonder moeder Jobcoaching

Frans Coenen, grondlegger Combo Emonomy brengt op moederdag een ode aan zijn moeder, moeder jobcoaching.

Lees meer over

Successen van een concreet ideaal

Iedereen die met ons werkt, weet dat emonomy verder gaat dan het opleiden van goede professionals en het begeleiden van succesvolle organisaties. Met emonomy hebben wij een groter doel.

Lees meer over