Ieder huisje heeft zijn kruisje
Jij hebt jouw eigen verhaal. Onze trainers ook. Zij delen hun kwetsbaarheid in deze persoonlijke verhalen.
Geschreven op 10 december 2019 door Anke Fokkens
Op de eerste lesdag zorgde het voor hilariteit in de groep. Een van de uitgangspunten van Emonomy:
‘Wij creëren waarde door het samen laten vallen van:
Liefdevolle ruimte
Economisch rendement
Maatschappelijke inspiratie’
‘Liefde?’ riep een van de cursisten, ‘dat is iets voor tussen mij en mijn vrouw!’ De groep lacht.
Later in de opleiding heeft hij heel goed begrepen wat we hier mee bedoelen en waarom het belangrijk is. Maar alleen met woorden is het niet altijd zo simpel uit te leggen. Ik ga toch een poging wagen:
Combo is voor mij, als trainer, een warm bad zeg ik wel eens. Een plek waar het veilig is, waar ik kan ontspannen en mezelf kan zijn. Een plek waar ik heel graag kom, maar waar ik ook altijd geprikkeld en uitgedaagd wordt. Waar ze soms net iets meer in mijn kwaliteiten geloven dan ik zelf. Veilig en ontspannen betekent overigens niet dat ik in slaap kan sussen.
Een voorbeeld? Nou, de afgelopen maanden werk ik minimaal vanwege burn-out klachten (combinatie privé, beetje werk en m’n eigen lastige eigenschappen). Ik voel me door niemand van Combo gepusht. Iedereen drukt me op het hart vooral zelf heel goed te voelen wat ik wel en niet kan. Ik hoef niet bang te zijn dat mijn plek ingenomen wordt door andere trainers. Zowel Frans als Joost zijn al meerdere keren bij me op bezoek geweest. Gewoon om te horen hoe het met me gaat. De andere trainers sturen berichtjes. Een liefdevolle ruimte creëren doe je met elkaar. Maar, goed voorbeeld doet goed volgen. Het effect? Ik blijf betrokken en doe wat ik kan om mijn steentje bij te dragen (bijvoorbeeld dit blog schrijven). Ze stimuleren me het hoe en wat van mijn burn-out te onderzoeken. En natuurlijk om die geleerde lessen straks mee te nemen naar onze cursisten.
Diezelfde sfeer creëren we in onze opleidingsgroepen. Het is veilig. Je bent goed als mens, op jouw punt in jouw proces. Daarnaast dagen we je altijd uit tot die laag dieper, die volgende stap, die voor jou belangrijk is. En dat krijgen we terug. Ik heb bijvoorbeeld net weer contact met oud-cursisten die zijn uitgevallen wegens langdurige ziekte. Samen met hun werkgevers zoeken we naar een vorm om de opleiding toch af te kunnen maken. Ik stelde een cursist voor om halverwege af te spreken aangezien ze in Groningen woont. Maar dat wilde ze persé niet hebben. ‘Ik kom naar jou! Jij moet het voorlopig nog even rustig aan doen met je burn-out. Ik ben al lang blij dat het zo kan!’
Hoe draag jij bij aan liefdevolle ruimte op jouw werk? Met jouw cliënten, werkgevers, opdrachtgevers en collega’s?
Liefde werkt alleen als het van twee kanten komt. Dat weten we allemaal. Als je van de ander wilt houden moet je uitgaan van het goede in diegene. Oordeelloos kijken. Als je wilt dat anderen van jou houden moet je transparant zijn en je kwetsbaar op kunnen stellen. Dat is een bewuste keuze. Liefde is gebaat bij ruimte en oprechte aandacht. Dan heb je kans op een duurzame relatie en is 1 + 1 veel meer dan 2.
Dus ,wat is nou eigenlijk het verschil tussen liefde thuis of op het werk? Tja, daar ga ik natuurlijk niet over. Denk er maar eens over na tijdens de feestdagen. 😉
Jij hebt jouw eigen verhaal. Onze trainers ook. Zij delen hun kwetsbaarheid in deze persoonlijke verhalen.
Frans Coenen, grondlegger Combo Emonomy brengt op moederdag een ode aan zijn moeder, moeder jobcoaching.