Myrthe blaakt van zelfvertrouwen dankzij jobcoach Lara

Geschreven op 28 maart 2025

Myrthe wordt al van jongs af aan anders behandeld dan de rest. En dat is ze beu. Ze laat zien wat ze in huis heeft: als gastvrouw en als sociaal en vrolijk mens. Haar jobcoach Lara zag dat direct en heeft haar geholpen naar een baan bij lunchroom Anne & Max.

Lara gaat altijd uit van wat wél kan en gelooft in de dromen van een ander. Daarom is dit verhaal genomineerd voor de Jobcoach Award 2025.

‘’Ik ben Myrthe, niet mijn stempel’’

Het is spitsuur als we te gast zijn bij De Oude Keuken (DOK) in Castricum. DOK is een horecazaak waar ze mensen met een ondersteuningsbehoefte leer-werktrajecten bieden.

De plek waar het allemaal begon. Hier heeft Myrthe haar jobcoach Lara ontmoet. Myrthe doet nog één keer haar DOK-schort om en vertelt ons hoe de weg naar werk voor haar is verlopen. Haar handen kriebelen om alle gasten in het restaurant te helpen, want ze is een echte gastvrouw.

Maar eerst vertelt ze ons over de tijd dat ze nog een klein meisje was. Ze groeit op in een gezin met twee zussen: een oudere zus en een tweelingzus. ‘’Ze wisten niet wat ze met me aan moesten. Mijn zussen gingen samen naar dezelfde school en ik naar het speciaal onderwijs. Daar begon het al. Ik was ‘anders’.

Ik heb een stempeltje, ik heb een verstandelijke beperking. In mijn leven heb ik best veel hulpverlening gezien. Testjes. Diagnoses. Stempels. Hierheen, daarheen. Allemaal mensen die iets van me moesten vinden. Ik voelde me een levend proefkonijn. Ik heb zoveel vragen gekregen, maar nooit werd er gevraagd: Wie is Myrthe?

En wie is de echte Myrthe, vragen we haar. Ze hoeft geen seconde na te denken: ‘’Een vrolijk, sociaal meisje. Ik ben een gevoelsmens. Iemand die om andere mensen geeft. En soms onzeker. Soms geef ik meer om anderen dan om mezelf. Dat is een positief en negatief punt.’’

‘’Vroeger was ik het er echt niet mee eens dat ik een stempeltje heb. Ik ben gewoon Myrthe. Nu ben ik er ook blij mee, omdat duidelijk is dat er rekening met me gehouden mag worden. Maar bovenal wil ik geen probleemgeval zijn, maar echt toegevoegde waarde bieden.’’

Tijdens een van de trajecten waarin Myrthe hard aan zichzelf werkt, met psychologische ondersteuning, is aan het werk gaan een belangrijk onderdeel. Ze krijgt de beschut werk indicatie. Dat betekent dat ze in een ‘beschutte’ omgeving aan het werk gaat. Een plek waar mensen met intensieve begeleiding aan het werk gaan.

‘’Op die beschutte werkplek deed ik inpakwerk. 12 potjes in een doosje doen. Dat gaf mij geen motivatie. Aan de andere kant, het ging mentaal niet goed met mij, dit hielp me wel om mijn leven meer op orde te krijgen. Het gaf structuur.

Mijn jobcoach daar mijn potentie. Toen ik klaar was voor de ‘buitenwereld’. Toen is De Oude Keuken (DOK) in beeld gekomen. Een veilige werkomgeving waar ik mijn horecadroom kon waarmaken.’’

Een echte gastvrouw

‘’Horeca is m’n ding. Dat wist ik al. Mijn dag is voldaan als ik mensen blij maak. Een kletspraatje maken en ze een kopje koffie of een broodje brengen.

‘’Toen je hier kwam werken was je vrij gesloten en onzeker’’, vertelt Lara. ‘’Niet naar het verleden willen kijken. Accepteren waar je moeite mee hebt en hulp durven vragen, vond je lastig. Het was als jobcoach best wel wroeten en zoeken om je beter te leren kennen en helder te hebben waar we aan konden werken.

Als jobcoach is het – tja, dat klinkt misschien gek – maar heel leuk om haar te ondersteunen. Ik zag haar struggles. Maar vooral zag ik haar als een collega in de horeca. Iemand die net als ikzelf lekker aan het werk wil en iets wil maken van haar leven.

Myrthe werkte hier in de bediening. We hebben geregeld dat op de momenten dat ze minder lekker in haar vel zit, de prikkels te veel zijn, ze zich kan terugtrekken bij de afwas.’’

Myrthe straalt als ze vertelt over het werk in de bediening. ‘’De gast is koning! Ik wil graag dat ze zich belangrijk voelen. Ik kan me goed inleven. Het is belangrijk om alert te zijn en kwaliteit te bieden. Ik heb er moeite mee als collega’s met elkaar staan te praten en de gast niets te eten of te drinken heeft.

Op dagen dat het minder goed met me ging voelde Lara goed aan wat er nodig was. Dan mocht ik niet werken en ging we even praten. Soms had ik er echt geen zin in, hoor. Weer dat therapeutische verhaal, dacht ik dan.

Maar met Lara was het anders. We gingen gewoon een kopje koffiedrinken en kletsen. Wat doe je voor hobby’s? Wat vind je leuk? Hoe was je weekend? Heb je nog gedanst? Niet te diepgaand. Ik voelde me echt op m’n gemak gesteld. Dat heeft vertrouwen gegeven.’’

Lara vult aan: ‘’Het was vooral belangrijk voor Myrthe om vertrouwen in haar eigen kunnen te krijgen. Ik heb daardoor gewacht met echte doelen stellen.’’

Maar hoe doe je dat als professional? Echt vertrouwen geven in een ander? ‘’Echt vertrouwen voelen!’’, zegt Lara. ‘’Maar ook eerlijk zijn en goed in kaart brengen wat kan er wel en niet kan. Hoe ben je als gastvrouw? Wat wil je leren? Is het haalbaar?’’

‘’Na een half jaar hebben ze me een contract aangeboden. Ze wilden me hebben!’’, zegt Myrthe trots. ‘’Ik was genoeg van waarde om ergens echt te mogen werken, in plaats van alleen dagbesteding.’’

Dat werd gevierd. ‘’De taart was lekker’’, zegt Myrthe lachend. ‘’En de bloemen heel mooi!

Ik voel me veilig bij De Oude Keuken. In dat half jaar ben ik zelfverzekerder geworden. Dat komt echt door Lara, hoor. Lara is niet zomaar iemand. Ze is een top iemand! Ze wil je echt helpen en je een kans bieden voor de toekomst.’’

Jobcoaching met een eigen visie

Lara werkte al wat langer bij DOK en vertelt over haar passie voor het vak. ‘’Ik heb altijd interesse gehad in het menselijk handelen. Wat kun je doen om iemand te helpen iets te doen wat ze leuk vinden? Ik wil op een creatieve manier of – sorry voor m’n taalgebruik – met een dikke fuck you mensen verder helpen. De maatschappij zit soms zo vastgeroest. Ik wil kijken naar wat er wél mogelijk is.

Eerst werkte ik als werkbegeleider bij DOK. Die baan was vooral gericht op mensen nieuwe dingen aanleren. Toen riep ik altijd heel hard: Ik wil mensen ook nóg verder kunnen helpen. Toen ben ik gevraagd om dat vorm te gaan geven bij DOK. Daarvoor was het nodig me meer te verdiepen in met name wet- en regelgeving en het proces van jobcoaching. Zo ben ik bij Combo Emonomy uitgekomen en ben ik gestart met de Jobcoachopleiding.

Het mensgerichte bij Combo Emonomy, sprak me direct aan. Echt voor de mens gaan. En niet wat er volgens de maatschappij wel of niet kan. Dat is de kern van de Emonomy-methodiek.

De Jobcoachopleiding heeft mij hele heldere stappen geboden in de route van een jobcoachtraject. Wel geef ik er altijd weer mijn eigen creatieve draai aan.’’

Hoe ziet een jobcoachtraject eruit?

De stappen van het jobcoachproces vormen ook de structuur van de Jobcoachopleiding en de methodiek van Combo Emonomy. Iedere organisatie werkt anders, maar je leert bij ons werken met dit volledige proces.

Het gaat ons erom dat je onze methodiek eigen maakt. Aan jou als professional vervolgens om dit in de praktijk te brengen.

Stap 1. Intake
Het creëren van vertrouwen, écht contact maken en het vastleggen hoe je samen op zoek gaat naar een passende werkplek.

Stap 2. Assessment met het vliegwiel
Je klant echt in beeld brengen vanuit verdiepende gesprekken en het vliegwiel (een praktische tool) om tot een zoekprofiel te komen.

Stap 3. Werkgeversbenadering en plaatsing
Contact leggen met passende werkgevers, voorwaarden scheppen en een duurzame mach creëren.

Stap 4. Coaching on the job
Begeleiden van de klant, werkgever en collega’s op de werkvloer.

‘’Soms past het beter om iets op een andere manier aan te vliegen’’, zegt Lara terecht. ‘’Zo heb ik iemand eerst weleens geplaatst op een werkplek, om ervaring op te doen en door die werkplek meer over de persoon te ontdekken. Toen zijn we weer ‘terug’ gegaan en hebben we het vliegwiel ingevuld. Ik speel met de route.’’

In de periode dat Lara de opleiding volgt, voelen Myrthe en zij beiden aan dat Myrthe toe is aan de volgende stap. Voor Lara een mooie uitdaging, want voor haar diplomering was het belangrijk om de Emonomy-methodiek ook in de praktijk toe te passen. Lara en Myrthe gaan aan de slag.

Van beschut werken naar barista

De beroepsvaardigheden gingen Myrthe goed af. Alle taken van een gastvrouw had ze in de vingers. En Lara ziet hoeveel potentie Myrthe heeft.

‘’We zijn samen gaan zoeken aan de hand van het vliegwiel van Combo Emonomy. We hebben haar wensen en doelen in beeld gekregen. We hebben gekeken naar wat fijne werktijden zijn, wat de juiste locatie is. Maar bovenal kwamen daar twee belangrijke verlangens uit. Bij een regulier bedrijf werken; niet anders zijn dan anderen. En nog belangrijker: kunnen groeien tot barista.’’

‘’Ik wilde heel graag alles leren over koffie maken. Doorlooptijden, koffiesoorten, vormpjes maken. Ik heb een doel voor ogen. Ik vind dat heel interessant.’’

Werk vinden in een regulier horecabedijf bleek een uitdaging. ‘’De werkdruk is hoog’’, zegt Lara. ‘’We zoeken iemand die flexibel is, iemand die direct kan meedraaien, zeggen horecaondernemers dan.’’

Ze gaan samen, als een team aan de slag, en speuren het internet af naar mogelijkheden. Myrthe komt lunchroom Anne & Max tegen en zegt tegen Lara dat ze er veel interesse in heeft.

‘’Toen hebben we samen opgebeld en kregen we de manager aan de lijn.’’, zegt Myrthe. Dat was best spannend. Ze hebben ons toen uitgenodigd voor een gesprek. Dat was nóg spannender. Want we zaten met best veel mensen aan tafel.

Ik had echt zweethandjes. Ik zat zo in m’n hoofd. Wat denken ze van me? Vinden ze me leuk? Vinden ze me goed genoeg? Het was zo fijn dat ik de steun had van Lara als jobcoach. Lara kon goed aanvullen wat ik al goed kon, maar ook waar ontwikkelpunten liggen en waar ze rekening mee mogen houden.’’

‘’Je hebt heel veel zelf verteld’’, zegt Lara trots.

‘’Jawel, dat wel. Maar ik vind het lastig om de pijnpunten te benoemen.’’

‘’Dat is heel belangrijk, zegt Lara, anders kom je daar later achter. Voor Myrthe is het belangrijk om structuur te hebben en een aanspreekpunt voor als ze even niet lekker in haar vel zit.’’

‘’Ik mocht toen een paar uur meelopen. Superspannend en nieuw. Voor hun en voor mij. Bij dit filiaal hebben ze geen ervaring met een collega met een ondersteuningsbehoefte. En ik kende niemand. Nieuwe producten. Heel veel koffiesoorten. Bijzonder thee-namen. Nieuwe tafelnummers. Ik kreeg twee tafels waar ik me de hele dag op kon focussen. Mijn wijk, mijn pakkie an. Het was vrij rustig op dat moment. Ik kon dus rustig inkomen.’’

Kunstenares met koffie

Dus nu werkt Myrthe op een hele drukke A-locatie in Haarlem: op de Grote Markt. De plek waar iedereen langsloopt als je in Haarlem aankomt.

Officieel was Haarlem niet het werkgebied van Lara. Myrthe verhuist namelijk tijdens het traject. ‘’Maar ik wilde heel graag dat ze een fijne plek vond. Ik heb toen soms buiten mijn werktijden toch geholpen.’’

‘’Ik voelde dat ook echt’’, vertelt Myrthe. ‘’De begeleiding door Lara is nu gestopt, maar ze heeft me zo goed geholpen. Ik mis haar wel.’’

‘’Wat lief, dankjewel! Je zit er nu echt anders bij dan toen ik je leerde kennen. Heel knap!’’

Als we Myrthe vragen naar haar toekomstdromen dan is de kern: werken met mensen. ‘’Misschien ergens achter de balie werken, de telefoon opnemen. Dat vind ik ook heel leuk.’’

Maar eerst een betere barista worden. Ze grijpt bij DOK haar kans om weer lekker verder te oefenen. Aan het einde van de middag staat de hele bar dan ook vol met latte’s, inclusief mooie vormpjes.

Jobcoach Award

Het verhaal van Lara, Myrthe en Anne & Max is een emonomy match optima forma. Daarom zijn ze genomineerd voor de Jobcoach Award 2025. Ook de verhalen van Nynke en Maarten die werk vonden bij de Rechtbank, Wilma die Baolei hielp aan zijn droombaan bij een boerderij en Priscilla waardoor Silvio nu de mooiste bedrijfsvideo’s maakt, zijn échte Emonomy matches.

Niet voor niets zijn deze vier genomineerd! De Combo-jury gaat deze trajecten scoren op 6 criteria en begin april maken we de winnaar bekend!

Breng je stem uit voor de publieksprijs

Naast de juryprijs reiken we ook de publieksprijs uit. Laat je stem horen voor jouw favoriet! Dat kan van 3 april t/m 8 april. De link volgt nadat alle verhalen zijn gedeeld. Volg ons op LinkedIn en meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aankomende startdata

Wil je ook groeien als professional en een krachtige methodiek in handen krijgen? Meld je aan voor een van onze opleidingen.

Jobcoachopleiding

Dinsdag 6 mei in Zwolle
Dinsdag 13 mei in Utrecht

Senior Professional

Donderdag 5 juni in Utrecht

Verkort diplomeringstraject

Donderdag 5 juni in Utrecht


Meer blogs

Amsterdamse organisaties maken van inclusief werken prioriteit

In Amsterdam groeit de aandacht voor inclusief werken. In samenwerking met Sociaal Werkkoepel Amsterdam verzorgden wij voor vijftien werkbegeleiders uit hele verschillende sectoren een 5-daagse training.

Lees meer over

Dankzij jobcoach Nynke voelt Maarten zich weer mens

Jobcoach Nynke laat zien hoe je een onwaarschijnlijke match werkelijkheid maakt. Maarten had nooit gedacht bij de Rechtbank te kunnen werken. Toch is het zo. Daarom zijn ze genomineerd voor de Jobcoach Award 2025.

Lees meer over