Online coaching: het belang van het kletspraatje

Geschreven op 22 februari 2021 door Anke Fokkens

Kon je het een beetje vinden? Heb je regen gehad onderweg?

Zo begonnen vroeger veel coachgesprekken. Vroeger. Want er is een hoop veranderd. Soms lukt het nog een live coachgesprek te doen op 1,5 meter afstand. Soms coach je tijdens een wandeling in het bos of op een bankje in het park. Maar veel coachgesprekken vinden tegenwoordig online plaats via Zoom, Microsoft Teams, Skype of Google Hangouts.

Dat praatje aan het begin deed je vroeger misschien automatisch, zonder er bij na te denken. Online wordt het vaak automatisch overgeslagen. Immers, die standaard vragen werken niet als iemand de deur niet uit is geweest. Jammer, want dat ogenschijnlijk nietszeggende praatje aan het begin van een coachgesprek heeft een paar hele belangrijke functies. Namelijk:

1. Het geeft je de tijd om even aan te komen in het gesprek

De dingen die onderweg of eerder die dag gebeurd zijn even los te laten, zodat je ruimte hebt voor elkaar.

2. Het geeft je gelegenheid in te schatten wie je voor je hebt

Wat is het voor iemand, hoe is de stemming van diegene. Dat helpt bij het creëren van veiligheid.

3. Het geeft haakjes

Haakjes waar je later nog even op terug kunt komen zodat iemand merkt dat hij echt wordt gezien.

4. Het helpt om de sfeer voor het hele gesprek neer te zetten

Een lach aan het begin doet wonderen voor de flow in de rest van het gesprek.

5. Het geeft ruimte om verbinding te zoeken

Het vinden van een connectie van mens tot mens, even buiten het onderwerp van het gesprek om (oh ja, ik ben ook nat geworden vanochtend, ik hoop dat ik vanmiddag droog overkom. Waar moet jij naar toe?). Die gunfactor is vaak heel bepalend.

Over het weer en de route hebben we het niet zo veel meer. Maar online coachen heeft ook zijn voordelen. Het zijn vaak halve huisbezoeken. Het praatje aan het begin kan ook gaan over die gitaar op de achtergrond of dat schilderij aan de muur. De mooie lichte ruimte of de volle boekenkast. Of over voorbij lopende, lawaai makende, huisgenoten of huisdieren. Dat laatste kan storend zijn, maar het geeft ook veel informatie. Het is maar net hoe bewust je dat soort zaken inzet in je gesprek.

Veel coaches geven aan dat ze online coachen vermoeiender vinden en dat ze veel non verbale communicatie missen. Deze 5 tips helpen jou meer impact te maken in een online gesprek.


Meer blogs

Een dag uit het leven van jobcoach Sabine

Van onkruid wieden tot diepgaande gesprekken bij een kop koffie, Sabine's werkweek als jobcoach is verre van standaard.

Lees meer over

Jobcoach worden: Alles wat je moet weten

Wil je jobcoach worden en wil je meer informatie? In dit artikel lees je wat een jobcoach doet, de soorten jobcoaches, de competenties, het salaris en de baankansen.

Lees meer over